Meer dan twee hengels

Federatie Fryslan Een andere praktische zaak die zich voordoet tijdens het sportvissen is het gebruiksklaar hebben van meer dan twee hengels. Vanaf de start van het roofvisseizoen zijn er reeds enkele bekeuringen uitgeschreven. Dit tot grote verbazing van sommige sportvissers, omdat men niet geheel op de hoogte is van de hiervoor gehanteerde wetgeving. Wederom geeft Sibo Dam, coördinator Toezichtkring Natuurhandhaving/BW/Milieu Regio Fryslân uitsluitsel.

“Dit komt uit art 10 van het reglement voor de binnenvisserij. Daarin wordt gesteld dat men bevoegd en gerechtigd moet zijn voor het vistuig dat men voorhanden heeft. Heeft men drie hengels of meer in de boot staan, dan moet men aan tonen dat men hiertoe bevoegd en gerechtigd is. De huidige schriftelijke toestemming (art 21 Visserijwet) geeft de bevoegdheid en de gerechtigheid om twee hengels voorhanden te hebben. In dit geval is een hengel een roede, al dan niet voorzien van een opwindmechanisme, voorzien van lijn/snoer, wel of geen dobber en een haak. Zodra de haak is verwijderd, is het echter geen hengel meer.

Bij elke voorhanden hebbende hengel, meer dan twee, met een haak overtreed je art 10 en is er aanleiding tot bekeuren. Derhalve voor de sportvissers: zorg dat er geen kunstaas of haken aan meer dan twee hengels zitten.”


Klik hier om naar het nieuwsoverzicht te gaan